ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Μαΐου 2015

Ελλάδα και Κίνα έρχονται ακόμη πιο κοντά – Παρουσία του Ν. Κοτζιά ιδρύθηκε το Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο

Την ίδρυσή του ανακοίνωσε χθες επισήμως κατά τη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης στην Αίθουσα «Ερμής» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το Ελληνο-Κινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο.

Η ίδρυση του Συμβουλίου είναι το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας συζητήσεων και συνεννοήσεων Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φορέων και εκπροσώπων της Κοινωνίας Πολιτών και της Αυτοδιοίκησης με στόχο την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των Ελληνο-Κινεζικών οικονομικών σχέσεων. Προσπάθεια η οποία ενθαρρύνθηκε και από τις διακηρύξεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης της Λ. Δ. Κίνας.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, ο Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης και η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε μία ανάλυση των κοινών και παραλλήλων πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας διαχρονικά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ενώ παρουσίασε το οικονομικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον της χώρας μας για την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών της Κίνας με την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, με αυτό τον τρόπο η Ελλάδας μπορεί να αναδειχθεί σε γέφυρα των σχέσεων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα. Προκειμένου, δε, να αποτυπώσει τη σημασία της Κίνας στις παγκόσμιες εξελίξεις είπε χαρακτηριστικά: «Το μέλλον του κόσμου βρίσκεται στη Νοτιανατολική Ασία».

Ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου στην ομιλία του εξήρε τη στάση της Κίνας στην οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας και τα πολλαπλά θετικά μηνύματα που η στάση αυτή μπορεί να δώσει στο διεθνές περιβάλλον. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κίνα. Σε αυτό συμβάλει η πρωτοβουλία», πρόσθεσε ο κ. Μπαλάφας.

Ο Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών περιέγραψε τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στις κεφαλαιαγορές της Νοτιοανατολικές Ασίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αποφέρουν καρπούς οι επαφές και οι συζητήσεις που ιστορικά γίνονται με τους εκπροσώπους των κεφαλαιαγορών αυτών.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα σήμερα το ενδιαφέρον Κινέζικων Επιχειρηματικών και Τραπεζικών Ομίλων για το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, μπορεί να βρει μέσω αυτού και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης: «Ελλάδα και Κίνα μαζί μπορούν να κάνουν την διαφορά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

Τέλος, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η οποία έχει παρακολουθήσει εδώ και πολλά χρόνια τις προσπάθειες των Ελλήνων Επιχειρηματιών στις αγορές της Κίνας, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ατομικές αυτές προσπάθειες, τόνισε την ανάγκη για οργανωμένες και σε υψηλό επίπεδο επιχειρηματικές δράσεις και προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να υποστηριχθούν και από την Κοινωνία Πολιτών και ως ένα τέτοιο σημαντικό βήμα, χαιρέτισε την Ίδρυση του Συμβουλίου.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ του Ελληνο-Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τις σχέσεις με την Λ.Δ. της Κίνας κ. Φώτης Προβατάς, έκανε μία μικρή ανασκόπηση της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από την πλευρά του Δήμου με την συμπαράσταση των Ελληνικών Κυβερνήσεων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εστιάζοντας και στο ενδιαφέρον που έδειξε ο Δήμος για τους Κινέζους πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. «Εκτός από τις Κυβερνήσεις και τους θεσμούς, είναι σημαντικό για εμάς η Κοινωνία Πολιτών να παίρνει πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει δράσεις και να επεμβαίνει δυναμικά στις αποφάσεις που την αφορούν», κατέληξε ο κ. Προβατάς.

                                                                                                                                Πληροφορίες: κα. Π. Μέλλιου

                                                                                                                                210 52 77 620 & 6944 344 064