ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Της Αντωνίας Τρουμπούκη
Στην σημερινή εποχή των ραγδαίων εξελίξεων η ανάπτυξη των πνευματικών συνεργασιών θα βοηθήσει πολύ στην αντίληψη καθορισμού του ορθού προσανατολισμού, για την αντιμετώπιση προβλημάτων και επίπονων δυσχερειών, πράγμα που αποτελεί έργο αξιέπαινης προσπάθειας ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων .
- ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ :¨Εν όψει της αναβάθμισης και προώθησης των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδος Κίνας το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2021 τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή ,ώστε να μπορούν ελληνικά ΑΕΙ ,καθώς και συνεργαζόμενα με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και αλλοδαπής , βάσει της Πράξης Προώθησης Μελέτης Ελληνοκινεζικού πολιτισμού με κωδικό ΟΠΣ 5187974610 μέσω του προγράμματος ¨Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και διά Βίου Μάθηση 2014-2020¨ να ιδρύουν ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Να λειτουργούν ,ως μη κερδοσκοπικές εταιρείες ,για την μελέτη , έρευνα και συνεργασία για δραστηριοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιστημονικού ενδιαφέροντος σε εθνικό , ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο .Λόγω ενδιαφέροντος στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2019-20 λειτουργεί το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα για τις επιστήμες των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
- ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: Στις 20 Φεβρουαρίου 2023 έγινε στο κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας, στην οδό Πανεπιστημίου 30 , η Τελετή ¨Έναρξης των Εργασιών του Κέντρου , που αφορά τα 4 Ελληνικά πανεπιστήμια Αθηνών , Θεσσαλονίκης , Πατρών και Κρήτης και τα Κινεζικά, South West, Renmin, Shandong , Sichuan . Παρευρέθησαν οι αντιπρόεδροι της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Π. Πικραμμένος, και της Κινεζικής κα Σουν Τσούν λαν ο υφυπουργός Παιδειας κ. Α. Συρίγος .οι πρυτάνεις των Ελληνικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΚΕΛΚΙΠ κ. Σ.Βιρβιδάκης .Την ίδια μέρα έγινε η πρώτη επιστημονική συνάντηση των καθηγητών των αρμοδίων .πανεπιστημίων των δύο χωρών . Ο αντιπρόεδρος του (ΚΕΛΚΙΠ) κ. Π. Κόντος ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διετούς προγράμματος συγκριτικής μελέτης των δύο πολιτισμών. Τον πρώτο χρόνο στην πoλη Ghongqing (έδρα του SouthWest University) και τον δεύτερο στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστήμιου Πατρών .
- 3. IΣΤΟΡΙΚΑ αναφέρουμε ότι το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης το 1972 δημιούργησε μοναδικό στην Κίνα ,Τμήμα Νέο Ελληνικών Σπουδών, ενώ ο εκεί υπεύθυνος φιλόλογος καθηγητής κ.Zhu Sheng Peng δίδασκε παράλληλα την Κινεζική Γλώσσα στον Σύνδεσμο Ελλάδας Κίνας ,που ιδρύθηκε το 1956 και διαθέτει βιβλιοθήκη με σπάνιο και πλούσιο συγγραφικό έργο της ιστορικής του πορείας .Στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου από το 2003 διδάσκονται τα Αρχαία και το 2004 τα Νέα Ελληνικά. Επίσης από το 2019 λειτουργεί στο Ιδρυμα Λασκαρίδη το Κέντρο Κινεζικών Μελετών .Από το 2015 στο πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου έχει συσταθεί από το Ίδρυμα έδρα επισκεπτών καθηγητών και από το 2020 εισήχθη πρόγραμμα διδασκαλίας Νεοελληνικής Γλώσσας .Αξίζει να ερευνήσουμε σε ποιά πανεπιστήμια της Κίνας διδάσκεται η Γλώσσα μας [1]. Στην Κίνα έχουν μεταφραστεί κείμενα Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Στην Ελλάδα μεταφράζονται , κυρίως από τα αγγλικά τα κινεζικά κείμενα για την συγκριτική μελέτη στους τομείς των Ανθρωπιστικών Σπουδών ,Θετικών Επιστημών ,Καλών Τεχνών κ.ά.
- ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ : Θα προγραμματιστούν επισκέψεις ακαδημαϊκών για μακροπρόθεσμες συνεργασίες , διοργανώσεις συνεδρίων με διαλέξεις και ανταλλαγές απόψεων εντός και εκτός της χώρας μας για την ανάπτυξη διμερών επαφών και έκδοση ανακοινώσεων συγκριτικών μελετών ερευνητικών προγραμμάτων για αρμόδιους φορείς εσωτερικού και εξωτερικού και το κοινό. Θα υπάρξει πλούσιο μεταφραστικό έργο επιστημονικών κειμένων της Ελληνικής γραμματείας και σύγχρονων μελετών ,στην αγγλική και κινεζική γλώσσα και αντίστροφα μεταφράσεις κινεζικών κειμένων στην Ελληνική Γλώσσα .Η πολιτιστική προσέγγιση με τις ασιατικές χώρες θα βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί διεθνές πολιτιστικό κέντρο ,που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ευρασιατικών σχέσεων φιλίας και ειρήνης. Οι δράσεις θα αποφέρουν πλούσιο ενημερωτικό υλικό ,άγνωστο στους περισσότερους από εμάς , θα γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό με την δημοσιοποίηση στοιχείων μέσω ΜΜΕ, ανάπτυξης βιβλιογραφίας , παραγωγής βιντεοσκοπημένων ταινιών κά. Θα διευρυνθούν οι ορίζοντες με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ,και την καλλιέργεια ανοιχτών εκπαιδευτικών πεδίων δραστηριοποίησης. Η κινεζική φιλοσοφία θα ερευνηθεί στην ιστορική και ιστοριογραφική της εξέλιξη σε σύγκριση τόσο με θεωρίες δυτικών φιλοσόφων ,όσο και την ελληνικές από την αρχαιότητα τα Βασίλεια των Σελευκιδών, μέχρι την σύγχρονη ελληνική φιλολογία ,την παρουσία Κινεζικής σκέψης ,όπως επί παραδείγματι στο έργο του Ν .Καζατζάκη. Πολλαπλές οι δράσεις από τους υπευθύνους της φιλοσοφίας στα ελληνικά πανεπιστήμια ,όπως την κα Χλόη Μπάλλα από το πανεπιστήμιο Κρήτης στις 13-14/2 με το Διεθνές Συνέδριο για την Υγεία και την¨Ίαση στην Αρχαιότητα¨. Στις 29/3/23 με επιστημονική ευθύνη του καθηγητού κ. Στέλιου Βιρβιδάκη πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών διεθνής ημερίδα με τίτλο ¨Αριθμοί, Συμβολισμοί, Άλγεβρα : Ιστορικές και Ιστοριογραφικές Διαστάσεις¨ . Διαδικτυακά εργαστήρια φιλοσοφίας από τον καθηγητή κ. Παντελή Γκολίτση πραγματοποιήθηκαν από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .Στο πλαίσιο των υποέργων στις 8/5ου είχαν αρχίσει εκδηλώσεις στο Εθνικό ΄Ιδρυμα Ερευνών για την συγκριτική φιλοσοφία βυζαντινής και κινεζικής ιατρικής. Όσον αφορά την υπάρχουσα βιβλιογραφία θα γνωρίσουμε τόσο τα παλαιότερα σημαντικά εκδοθέντα συγγράμματα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ,όσο και τα πρόσφατα ,πολύ πρωτότυπα, όπως το έργο του υπ. Δρος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Chen Zhen Yu, ιστοριογράφου του πανεπιστημίου Northeast Normal University Changchun , Jilin. Στο έργο του με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από μουσεία και ανασκαφές , μας εξέπληξε όλους και αναφέρεται στην επίδραση του Ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής τέχνης , κατά τους ελληνιστικούς χρόνους στην ΒΔ Κίνα (Επαρχία Xinjiang) .
- ΕΠΙΛΟΓΟΣ : Ο κινέζος Πρέσβης κ.Σιάο Τζόουντσενγκ είπε ότι το ΕΛΚΙΠ θα αποτελέσει πηγή εύρεσης επιστημονικών ταλέντων ,που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θεσμών για την οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των λαών μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον . Ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Σι Τσιν Πίνγκ στην επιστολή απάντησης του προς τα πανεπιστήμια μας τονίζει ότι <η ιστορία μας διδάσκει ότι ο πολιτισμός ανθεί , όταν υπάρχει επικοινωνία , καθώς και ότι οι πλούσιοι πολιτισμοί των δύο χωρών μας βοηθούν για την οικοδόμηση κοινού μέλλοντος με ειρήνη και προκοπή. Οι αξίες των πολιτισμών οι εκφράσεις τους ,ο τρόπος που προσεγγίζουμε τον κόσμο καλύπτουν ευρύ φάσμα, που διευρύνεται με το πέρασμα του χρόνου και μέσα από την ιστορία του παρέχει πολύτιμη βοήθεια με τον πνευματικό του πλούτο, για την κατανόηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής >. Πρέπει όλοι μας ,πανεπιστήμια ,αρμόδιοι φορείς ,ειδικοί επιστήμονες να βοηθήσουμε στο αξιόλογο έργο και ευχόμαστε <ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ >.Τα οφέλη προοιωνίζονται πολύ σημαντικά . Ας αγωνιστούμε για την ευόδωσή τους .