HISTORY

Στην ίδρυση της “Ένωσης Φίλων της Νεας Κίνας”, που σημερινός της τίτλος είναι “Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας”, το ζεύγος Νίκολαος και Μπεάτα Κιτσίκη έπαιξε πρωταρχικό ρόλο.

Η Μπεάτα Κιτσίκη δόθηκε ολόψυχα στην Εθνική Αντίσταση, αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις και είχε καταδικαστεί σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο. Μα ούτε για μία στιγμή δεν λιποψύχισε και δεν λύγισε.

Το 1956 ο Ν. Κιτσίκης, ο οποίος ήταν ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και βουλευτής της ΕΔΑ, ήταν καλεσμένος από την Ακαδημία των Επιστημών της ΕΣΣΔ για ένα συνέδριο στην Μόσχα. Εκεί γνώρισε την κινεζική αντιπροσωπεία, η οποία κάλεσε το ζεύγος Κιτσίκη να επισκεφθεί την Κίνα. Ο Ν.Κιτσίκης αποδέχθηκε την πρόσκληση. Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1956 η πρώτη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Κίνα και παρέμεινε εκεί φιλοξενούμενη πάνω από ένα μήνα.

Με την επιστροφή τους από την Ρωσία αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σωματείο με τον τίτλο «Ένωσις Φίλων της Νέας Κίνας», με σκοπό την καλλιέργεια των πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Ιδρυτικά μέλη ήταν γνωστοί επιστήμονες, πολιτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Ενδεικτικά αναφέρω μερικούς: Νίκο και Μπεάτα Κιτσίκη, Αγγελο Αγγελόπουλο, Γιάννη Πολίτη, Ε.Παπανούτσο, Δ. Παπασπύρου, Χρυσό Ευελπίδη, Αγνή Ρουσσοπούλου, Κώστα Σωτηρίου, Πέλλο και Αλέκα Κατσέλη, Αντώνη Κριεζή, Φανή Σημίτη, Γιάννη Κοκορέλη, Λιλή Ιακωβίδου, Γεώργιο Βουρέκα, Θωμά Ανδρεάδη, Κοσμά Καρδούνη, Κων/νο Γιαννόπουλο, Στ.Αλαμανή, Έλσα Χατζηαργύρη, Γεώργιο Σιώτη, Περικλή Σαμαρά, Παύλο Κριαρά και πολλοί άλλοι.

Για το προσωρινό ΔΣ εκλέχθησαν 21 μέλη, με Πρόεδρο τον Γιάννη Πολίτη, Αντιπροέδρους τον Χρυσό Ευελπίδη και Κων/νο Γ.Δεσποτόπουλο, Γενικό Γραμματέα τον Ηλία Τσιριμώκο.

Κατά την μεταπολίτευση επαναλειτούργησε ο Σύνδεσμος και οι εργασίες πήραν νέα πνοή με την προεδρία του αείμνηστου Δ.Παπασπύρου, προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Αδαμαντίου Πεπελάση. Οι μετέπειτα πρόεδροι του Συνδέσμου υπήρξαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Παπασπύρου και ο καθ. Πανεπιστημίου Αδαμάντιος Πεπελάσης. Αντιπρόεδροι υπήρξαν ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλιας, καθώς και ο αείμνηστος Θ.Κρίτας , ο οποίος μετέφερε πρώτος στη χώρα μας μουσικοθεατρικές παραστάσεις από την Κίνα.

Επίσης παραστάσεις του Αρχαίου Δράματος υπό την διεύθυνση και καθοδήγηση του θεμελιωτή του, αείμνηστου Δ. Ροντήρη, ταξίδευσαν στα πέρατα του κόσμου όπου καταχειροκροτήθηκαν και μάγεψαν τα πλήθη.

Αξιοσημείωτη η παρουσία του πολυγραφώτατου συγγραφέα και γενικού γραμματέα του Συνδέσμου κ. Θόδωρου Καρζή ο οποίος προσέφερε στην δεκαετία του ’90 σημαντικές υπηρεσίες, καθώς και της κας Α. Ματιάτου η οποία επί σειρά ετών εργάζεται ακούραστα σ’ όλους του τομείς και κυρίως στη διοργάνωση της εκδρομής στην Κίνα.

Από το 1987 έως και σήμερα Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο κ. Ανδρέας Ποταμιάνος ο οποίος έχει επιτελέσει και συνεχίζει να εκτελεί αξιόλογο έργο.

Παράλληλα όμως πολλά άτομα, είτε ως μέλη του Δ.Σ. είτε ως απλά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου, κατέβαλλαν και καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση των στόχων του Συνδέσμου.