ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ < ΜΙΝ ΑΡΤ ΣΕΝΤΕΡ ΑΘΗΝΩΝ >  ( 25/10 έως 18/11/23)

ΟΙ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ  ΜΥΝΗΜΑΤΑ , ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ , ΠΟΥ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΑΙ  Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ . Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ , ΙΣΤΟΡΙΚΑ ,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  , ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ   

Της Αντωνίας Τρουμπούκη

 

Η Ελλάδα εμπνέει και εκπροσωπεί  την Δύση και η Κίνα αντίστοιχα την Ανατολή . Ιδιαίτερα , σήμερα εξ αιτίας της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου μέσω του RBI σε 185 χώρες της γης ,οι σχέσεις των δύο χωρών μας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα κυριολεκτικά και συμβολικά.  Οι ατομικές εκθέσεις τoυ¨ Ελληνα κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ  ΖΑΝΝΗ και του Κινέζου κ. WANG  LEI πραγματοποιήθηκαν από 25 Οκτωβρίου μέχρι 18 Νοεμβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο MIN ART CENTER ΑΘΗΝΩΝ με πρωτοβουλία της ιδιοκτήτριας κας  ΛΙΟΥ ΓΙΜΙΝ και την επιμελή φροντίδα του εξαίρετου Καλλιτεχνικού διευθυντή  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ,πράγμα που απετέλεσε και  αφορμή εορτασμού για την επέτειο 10 χρόνων της  Κινεζικής Πρωτοβουλίας < Μιας Ζώνης – Ενός Δρόμου (RBI) > ,που προοιωνίζεται και λειτουργεί δυναμικά βοηθώντας την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη μέσω της αέναης επικοινωνίας Ανατολής και Δύσης .

  1. Στην έκθεση παρευρέθη πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι του τύπου, καθώς πολλοί επίσημοι Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης ,εκπρόσωποι της Κινεζικής Πρεσβείας ,όπως η Μορφωτική Ακόλουθος κα Xu_Huimin , ο πρόεδρος του Ευρασιατικού Συνδέσμου κ .Ξενοφών Λαμπράκης, ο πρόεδρος του Κέντρου Κινεζικού Πολιτισμού κ.Ρεν Ρεν, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Συνεργασίας κ.φώτης  Προβατάς κ.ά. 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ :

  • O ζωγράφος Wang Lei, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Σέντζο  Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου, εντυπωσίασε με την δυναμική παρουσία των έργων του ,μας θύμιζε καλλιτεχνικά δρώμενα της κινεζικής παράδοσης ,που απολαμβάνουμε ευχάριστα κάθε φορά που μας έρχονται στην χώρα μας .Οι μορφές ανθρώπων της Κεντρικής Ασίας  μας μετέφεραν σε αγαπημένους εξωτικούς προορισμούς .Η ακαδημαϊκή εικαστική  του παιδεία σε συνδυασμό με την απλότητα , τον ρεαλισμό ή τον συμβολισμό ,μέσω της αφαίρεσης , άφηνε το αποτύπωμα στην ψυχή μας . ΄Ηταν ένα μέρος από τα 200 έργα , που δημιούργησε  κατά το δεκαετές ταξίδι του προς την Ευρώπη, διανύοντας το Δρόμο του Μεταξιού, μια ιστορική διαδρομή πολιτιστικών και εμπορικών  ανταλλαγών ,  γήινη, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και έχει δυναμικό  και πνευματικό  χαρακτήρα. «Διανύοντας το Δρόμο του Μεταξιού, θα μας πει ο ζωγράφος Wang Lei ,μέσα από την βιωματική εμπειρία μου ,γνώρισα τον κόσμο και με την ζωγραφική μου κατέγραψα, με τη δική μου ματιά το ο,τι με συγκίνησε,  όπως τοποθεσίες  σταθμούς, μνημεία ιστορικά και μυθολογικά αποτυπωμένα. ΄Αλλες πολλές εικόνες ,από ποταμούς στέππες ,βουνά καθώς και πορτραίτα των εκεί  ανθρώπων  ,στοιχεία ,που είτε μόνα τους ή και πολλά μαζί ,   σηματοδότησαν μία πορεία ,που στο βάθος της φεγγίζει ο μακρινός ορίζοντας.». Το εγχείρημά του καλλιτέχνη χρηματοδοτήθηκε τόσο  από το Πανεπιστήμιο που εργάζεται ,όσο και από την τοπική Κυβέρνηση του Πεκίνου.
  • O ζωγράφος Στέφανος Ζαννής ,απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, έπειτα από 30 χρόνια καλλιτεχνικής εργασίας  ερευνώντας  το βαθύτερο νόημα των ραψωδιών της Οδύσσειας, , ως ένας Οδυσσέας της Τέχνης, παρουσίασε στην έκθεση  μόνον την Ε΄ Ραψωδία, από τα εκατοντάδες έργα,  που έχει κάνει έως σήμερα για το υδάτινο ταξίδι του Ήρωα, δίνοντας έμφαση  στην αποτύπωση της  πολυμήχανης φύσης  του  , την εφευρετικότητά  ,την επιμονή , την αντοχή , την δύναμη της αναζήτησης,  αλλά και της πίστης του, αποδίδοντάς τα εικαστικά με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο .΄Εργα το πλείστον ασπρόμαυρα ,για να έχουν ένταση αποτύπωσης στην ψυχή , να εκτίθενται μόνα τους ή να κοσμούν σελίδες χειροποίητου βιβλίου από ακριβό χαρτί , στο οποίο ήταν χειρόγραφα αποτυπωμένη η  Ε ΄Ραψωδία του Ομήρου .΄Ενας συνδιασμός  έκθεσης Ελληνικής γραφής και εικαστικού .που εντυπωσίασε τους επισκέπτες   . «Προς το σκοπό και το τέλος», όπως ανέφερε ο ζωγράφος Στέφανος Ζαννής, «που για τον καθένα μας σηματοδοτεί μία νέα αρχή, όπως άλλωστε σημαίνει κάθε υπαρξιακή αναγέννηση, με χρονικά πρώτη κατά την ιστορική παράδοση  του τόπου μας, εκείνης του Οδυσσέα»Τα έργα κεράκια αναμμένα , που αχνοφωτούν στη μνήμη του αξεπέραστου ήρωά μας .
  1. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου κ. Γεώργιος Ταξιαρχόπουλος,  ο οποίος με χαρακτηριστικό ποιητικό λόγο μας είπε  ότι : «Ο διάλογος μεταξύ των συγκεκριμένων έργων, δημιουργεί ένα μαγευτικό περιβάλλον στον θεατή. Ενώ, διενεργείται διαμέσου του αέρινου στοιχείου των έργων μία ανατροφοδότηση της άσβεστης φλόγας , που διατηρεί ζωντανούς έως σήμερα δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη μας. “Ο δρόμος του Μεταξιού”, αφορά ένα γήινο μονοπάτι ζωής και εμπορικών συναλλαγών, που καταγράφεται βιωματικά από τον Wang Lei τα τελευταία 10 χρόνια . Ενώ, το “Ταξίδι του Οδυσσέα” αφορά ένα υδάτινο, ρέον, ταξίδι του Ανθρώπου προς την καταγωγή και την προέλευσή του, μέσα από την καθημερινή μάχη, τον πόνο, την απώλεια αλλά με την Θεία Ευλογία της Λύτρωσης και της διατήρησης της ζωής. Ο Στέφανος Ζαννής, διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία 30 χρόνια και έχει καταφέρει να εμβαθύνει θαυμάσια, τόσο σε εικαστικό, σχεδιαστικό, συμβολικό, ερμηνευτικό όσο και σε φιλοσοφικό επίπεδο» .
  2. Η κα Γιου Λίμιν που είναι η δημιουργός του Διεθνούς Κέντρου Εικαστικών τεχνών θέτει ως σκοπό την υποστήριξη καλλιτεχνών ,μέσω εφαρμογής προγραμμάτων υποδοχής και ανταλλαγής ενδιαφερομένων από Κίνα ,Ελλάδα , Κύπρο και ΕΕ, καθώς και την προώθηση σχέσεων μεταξύ των χωρών .Θα μας πει : «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την ομάδα του έργου μας για τα προγράμματα εικαστικών που υλοποιούμε .¨Ηταν όνειρο που έγινε πραγματικότητα και με ενδιαφέρει να μεταφέρουμε την εμπειρία και το έργο ,για

την θερμότερη υποδοχή και ανταλλαγή καλλιτεχνών των δύο χωρών μας, . Η Ελλάδα και η Κίνα, είναι οι αρχαιότερες χώρες στην ιστορία και τον Πολιτισμό .Οι  θρησκείες μας, αλλά και η φιλοσοφία  για τη ζωή, είναι παράλληλες και βαδίζουν προς τον ίδιο τελικό στόχο .

Προκειμένου να συνεισφέρουμε στην βελτίωση και την πνευματική  ανάταση των ανθρώπων και μέσω της επικράτησης της ειρήνης ,την  διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Ακριβώς όπως οφείλει να είναι και ο στόχος οποιουδήποτε λαού στον κόσμο μας >

Εμείς συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά τους πρωταγωνιστές , τους δημιουργούς και όσους εργάστηκαν και θα εξακολουθούν να εργάζονται   στο αξιέπαινο έργο τους , που του ευχόμαστε κάθε επιτυχία για την ευόδωση των στόχων του και καλή συνέχεια  ….!!

 

ΜΙΝ- ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ευβοίας 38, ΤΚ 174 56, Άλιμος

info@minartcenter .gr