Εκδήλωση: “Τσάι και Αρμονία”

ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ – Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ

– Συνάντηση με καλούς φίλους πάνω από ένα φλιτζάνι τσάι

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση « Γιατζί ― Τσάι και Οικουμένη»  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

(Δελτίο Τύπου)

Ήταν μια ενδιαφέρουσα συνάντηση στις 6 Μαΐου 2023,στον υπέροχο κήπο του κτιρίου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού ,δωρεά Ιδρύματος Μποδοσάκη για τους περισσότερους από 100 προσκεκλημένους ,που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή, όπου γνώρισαν από κοντά την παραδοσιακή κινέζικη κουλτούρα του τσαγιού και πήραν μια γεύση από ένα μέρος  του τρόπο ζωής της  Ανατολής , στοιχεία του οποίου παραμένουν αμετάβλητα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Μπορεί το τσάι να προέρχεται από την Κίνα, ωστόσο δεν εκφράζει αποκλειστικά και μόνο την κινέζικη φιλοσοφία και κουλτούρα περί της «αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπου και φύσης», καθώς αποτελεί ταυτοχρόνως και ένα σημαντικό κρίκο ,που ενώνει  την Κίνα με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 2022, η παραδοσιακή τέχνη παρασκευής τσαγιού και τα συναφή έθιμα αυτής εντάχθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας».

Η εκδήλωση «Γιατζί ― Τσάι και Οικουμένη» διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, και με υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η πολιτιστική σύμβουλος της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα κα Wang Ying, η και διευθύντρια του Κέντρου για την Κληρονομιά και την Ανάπτυξη των Τεχνών του Πεκίνου κα Jiang Tingting, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα κ. Ren Ren και ο εντεταλμένος εκπρόσωπος του ΕΙΠ στην Κύπρο και εικαστικός Γιώργος Ταξιαρχόπουλος ,ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχαιοελληνική σκέψη περί ανθρώπινης τροφής και μας υπενθύμισε τον συμβολισμό της Ελευσίνος ,ως φετεινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας τηςΕυρώπης . Οι Κινέζοι και Έλληνες που συμμετείχαν στην εκδήλωση δήλωσαν ότι η ενίσχυση της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Κίνας και της Ελλάδας προσφέρει τεράστια ώθηση, μεταξύ άλλων, στη διμερή συνεργασία στον πολιτισμό και τις τέχνες. Οι κοινωνικές δομές της Κίνας και της Ελλάδας μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο οι αρχαίοι πολιτισμοί τους συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας μέχρι και σήμερα. Οι λαοί μας έχουν κοινές επιδιώξεις, στόχους και τρόπο ζωής, και έχουν καταλήξει στις ίδιες φιλοσοφικές αλήθειες. Μέσω της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ των πολιτισμών, οι χώρες μας κρατούν άσβεστη τη φλόγα της παγκόσμιας ειρήνης και του πολιτισμού.  

Οι είκοσι πίνακες για την επιστήμη του τσαγιού που κόσμησαν τον χώρο της εκδήλωσης «αφηγήθηκαν» στο κοινό την προέλευση, την παραγωγή και τη διάδοση του τσαγιού, μέσα από κείμενα και εικόνες. Από τις προσπάθειες του Shennong να χρησιμοποιήσει το τσάι ως αντίδοτο έως τις καινοτομίες των δυναστειών Τανγκ και Σονγκ στην προετοιμασία και το σερβίρισμα του τσαγιού, από τα πρωτότυπα πορσελάνινα σετ βρασμού των Ανατολικών Χαν έως τη μεγάλη ποικιλία πορσελάνινων μπολ από μωβ άμμο, από το τσάι ως αποκλειστικό προνόμιο των ανακτόρων έως ένα δημοφιλές προϊόν των λαϊκών τεϊοπωλείων και τεϊοποτείων, και από το πέπλο μυστηρίου γύρω από το ανατολίτικο αυτό ρόφημα έως ότου αυτό κατέστη περιζήτητο εξαγώγιμο αγαθό, όλες αυτές οι παραστάσεις κάλεσαν τους επισκέπτες να σταθούν, να δουν και να αφουγκραστούν τη μακραίωνη ιστορία και τη δυναμική εξέλιξη της κουλτούρας του τσαγιού. Η ζωντανή παράσταση τύπου flash mob που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου γνώρισε στο κοινό τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο και την κουλτούρα γύρω από αυτόν. Η έκθεση φωτογραφίας με έργα από την παγκόσμια έκθεση με τίτλο “Auspicious Zodiac” παρείχε στο κοινό επιπλέον πληροφορίες για την ιστορία και το νόημα των κινέζικων ζωδίων.

Η λέξη «γιατζί» (雅集) στα κινέζικα σημαίνει μια συνάθροιση που χαρακτηρίζεται από κομψότητα και λεπτότητα. Αυτή ήταν μια συνηθισμένη δραστηριότητα της καθημερινότητας γενικότερα και της καλλιτεχνικής ζωής ειδικότερα των εκλεπτυσμένων και καλλιεργημένων ανθρώπων, των διανοούμενων και καλλιτεχνών. Τις συγκεντρώσεις αυτές, πλούσιες σε περιεχόμενο, συνόδευε απαγγελία ποιημάτων, γευσιγνωσία τσαγιού, απόλαυση έργων ζωγραφικής και συνθέσεων από λουλούδια, αρωματικά θυμιάματα, μουσική κ.ά. σκοπός των οποίων ήταν να προσφέρουν ένα υπόδειγμα «εκλεπτυσμένης ζωής», βελτιώνοντας την καλλιτεχνική καλλιέργεια και θρέφοντας τον ευγενή χαρακτήρα του ατόμου.

Στον χώρο του ΕΙΠ, οι καλεσμένοι γνώρισαν από κοντά την τέχνη και τις γεύσεις του κινέζικου τσαγιού. Ο δάσκαλος Xu Minchen από τον παλιό και επώνυμο Οίκο Wu Yutai του Πεκίνου περιέγραψε λεπτομερώς τις διάφορες κατηγορίες τσαγιού και την κουλτούρα της κάθε μιας. Στη συνέχεια, ετοίμασε τέσσερις από τις πιο γνωστές ποικιλίες τσαγιού (πράσινο, μαύρο, ουλόνγκ και γιασεμί). Τη γευσιγνωσία συνόδευσαν μελωδίες από το αρχαίο μουσικό όργανο Τσενγκ και αρωματικό θυμίαμα, προσφέροντας μια μοναδική και απολαυστική εμπειρία στους παρευρισκόμενους.

Παράλληλα με τη γευσιγνωσία, στον ίδιο χώρο προσφέρονταν διαδραστικές εμπειρίες όπως κινέζικη  ανθοδετική τέχνη και κινέζικη καλλιγραφία που κέντρισαν το ενδιαφέρον των καλεσμένων.

Μέσω του τσαγιού, η εκδήλωση «Γιατζί Τσάι και Οικουμένη» ενίσχυσε τον φιλικό διάλογο της Κίνας και της Ελλάδας, προωθώντας την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών μας. Οι εντυπωσιακές και πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες παρουσίασαν την ουσία και τη γοητεία της εξαιρετικής παραδοσιακής κουλτούρας της Κίνας, κερδίζοντας τον θαυμασμό και τον έπαινο των συμμετεχόντων, οι οποίοι μελέτησαν στους ανηρτημένους πίνακες την επιστήμη του υπέροχου αγαθού και πλούτισαν τις γνώσεις τους ,διδάχθηκαν τεχνικές παρασκευής του και γεύτηκαν σπάνιες γεύσεις ,συνομίλησαν …

Οσοι ήμασταν εκεί ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους διοργανωτές και ευχόμαστε να πραγματοποιούνται πάντα τέτοιες εκδηλώσεις ,που θα κρύβουν την δυναμική της καλλιέργειας των υψηλών ανθρωπίνων αξιών ,όπως συμβολίζει και το φετινό ευοίωνο <¨Ετος του Λαγού > για καλή τύχη , ευημερία, μακροζωία , συντροφικότητα , επικοινωνία για ανταλλαγή απόψεων και βελτίωση σχέσεω , για αρμονία και ειρήνη στον κόσμο ,όπως άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του τσαγιού ,που την νοιώσαμε όλοι