ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 70ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ Λ.Δ.ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 70ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (1949-2019)

                                                                                                                         Της Αντωνίας Τρουμπούκη

       Η μεγαλειώδης παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα την 1η Οκτωβρίου .Στη χώρα μας με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια η εθνική γιορτή τιμήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 από την πρέσβειρα της Λ. Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κα ZhangQiyue .Στην ευρύχωρη και με πλούσια διακόσμηση, στολισμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Intercontinental,κυρίαρχο ήταν το κόκκινο χρώμα ,ενώ η θεαματική προβολή ταινίας με τίτλο «Όμορφη Κίνα» δημιουργούσε μία αίσθηση χαράς και αισιοδοξίας στους πολυπληθείς προσκεκλημένους .Εκπροσωπούσαν όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως την πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση ,τον πνευματικό και επιχειρηματικό χώρο ,καθώς ήταν και απλοί πολίτες. Επίσης παρευρέθηκε ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Κινεζικής Πρεσβείας κ. «WangChao», Κινέζοι επίσημοι και μέλη της Κινεζικής Κοινότητας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ,ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης , ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ν Παναγιωτόπουλος ,Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιω .Πλακιωτάκης κ.ά. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Τομεάρχης Εξωτερικών κ.Γ. Κατρούγκαλος και ο κ. Α. Φλαμπουράρης.

   Μαθητές του ΚολλεγίουSt. Lawrenceψάλλοντες του εθνικούς ύμνους της Ελλάδος και της Κίνας ,σηματοδότησαν την έναρξη του προγράμματος, που κήρυξε η πρέσβειρα της Κίνας ,η οποία μετά το θερμό καλωσόρισμα στους προσκεκλημένους άρχισε την ομιλία της υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας ,που είναι ιστορικές και μακροχρόνιες , αλλά καθιερωμένες επίσημα από το 1972.Είπε, «Εχουν εδραιωθεί στο πλαίσιο αμοιβαίας εκτίμησης και πίστεως στις κοινές αξίες των δύο ιδιαίτερων πολιτισμών μας .Ετσι η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως πρωτεύοντα, διαχρονικό φίλο και έμπιστο στρατηγικό εταίρο. Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Σαγκάης η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα .Οι προσπάθειες συνεργασίας με όλο και περισσότερες χώρες είναι συνεχείς, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Για την οικονομία της χώρας της ανέφερε ότι: «Η Κίνα κατάφερε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο 800χιλ. εκατομμυρίων ασθενεστέρων οικονομικά ,γενόμενη μία ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα ,διαθέτοντας ρυθμούς ανάπτυξης 9,2% σταθερά από το 1978.Σήμερα η οικονομία μας ,είπε ,βασίζεται στην αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, καθώς των κατασκευών κ.ά. Η μεγάλη έκταση και ο τεράστιος πληθυσμός δυσχεραίνουν τις αλλαγές

Αξίζει να σημειώσουμε την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου ,αφού 800 εκατ. πολίτες χρησιμοποιούν το   διαδίκτυο και για διεκπεραίωση οικονομικών συναλλαγών ανέρχονται σε 600 εκατ. Το 2019 το ύψος των διαδικτυακών πωλήσεων ανήλθε σε 4,4 τρις αποτελώντας το 34,8 του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το 40% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού.   Είμαστε αποφασισμένοι,   είπε, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παρέχοντες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων των χωρών και κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας , «Μία Ζώνη,Ένας Δρόμος»,που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Κίνας κ. Σι Τσιν Πίνγκ ,έξι χρόνια πριν και εξελίσσεται με επιτυχία».                

Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών ,τα σημερινά επιτεύγματα της Κίνας ,τις κινεζικές επενδυτικές δραστηριότητες στην χώρα μας, τις προοπτικές συνεργασίας κ.ά. Για   την πολύτιμη συνεργασία και συνέχιση της προσφοράς τους τιμήθηκαν με το , «Βραβείο Φιλίας Ελλάδας Κίνας» δέκα οργανισμοί και πνευματικά ιδρύματα της χώρας όπως, ο Σύνδεσμος Ελλάδας Κίνας, που ιδρύθηκε το 1956 από εξέχοντες πνευματικούς ανθρώπους ,η περιφέρεια Κρήτης, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ,το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο ,το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ,ο Κινεζικός Νηογνώμονας CCP,το Αρχαιολογικό Μουσείο , καθώς και Ακροπόλεως ,το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο . Το βραβείο συμβόλιζε την στενή σχέση των δύο χωρών και ήταν ένα φιλοτεχνημένο περιστέρι σε μώβ χρώμα, το οποίο δημιουργείται από το κόκκινο χρώμα της σημαίας της Κίνας και το μπλέ της Ελλάδος.

Την εκδήλωση επισφράγισε παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα , «theSwanGoose» καλλιτεχνών από την Σίζγιανγκ ,καθώς και κινέζοι χορευτές, που εντυπωσίασαν με την ιδιαίτερη επιδεξιότητα τους στο συρτάκι και άλλους ελληνικούς χορούς.

Από το Εθνικό Μουσείο Μετάξης της Κίνας, που συνεργάζεται με το αντίστοιχο του Σουφλίου διοργανώθηκε επίδειξη μεταξωτών φορεμάτων, πραγματικών έργων τέχνης, επηρεασμένων από την κινεζική παράδοση.

Παράλληλα με την παρακολούθηση του προγράμματος οι επισκέπτες μπόρεσαν να επισκεφθούν περίπτερα, που αφορούσαν τον πολιτισμό της Κίνας και κλάδους δραστηριότητας ,όπως τον τουρισμό , την ναυτιλία, την αεροπορική σύνδεση και κυρίως την γαστρονομία και μαγειρική τέχνη από επιδέξιους μαγείρους της επαρχίας Σάντογκ.

Η εκδήλωση άφησε στην ψυχή μας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχόμαστε την χάραξη νέας εποχής στις σινοελληνικές σχέσεις, καθώς και η εξωστρέφεια της Κίνας των τελευταίων 70 ετών να βοηθήσει σε εποικοδομητικές συνεργασίες, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.