Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ QINGHAI ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Της Αντωνίας Τρουμπούκη

Με τις πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες θρησκευτικής λατρείας από διάσημους και πολυβραβευμένους καλλιτέχνες, τα υπέροχα εξωτικά τοπία της έκθεσης φωτογραφίας ,μιας κινεζικής περιοχής πολυπολιτισμικής, με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, από την Νεολιθική εποχή μέχρι το Δρόμο του Μεταξιού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαίου 2019.Παρευρέθηκε πλήθος επισήμων και απλός κόσμος. Την Κινεζική πρεσβεία εκπροσώπησαν ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ.WangChao,ο Εμπορικός Ακόλουθος κ.DingYonghua , ο υπεύθυνος της εκδήλωσης κ.LiuWei κ.ά..Παρευρέθη η Αντιδήμαρχος Αθηναίων κα Εύα Κοντοσταθάκου , ο κ. Φώτης Προβατάς κ.ά. Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά συμβολικών δώρων στους επισκέπτες δημιουργώντας μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες.

Μέσα από την προβολή ταινίας αλλά και την έκθεση φωτογραφίας θαυμάσαμε την πλούσια βλάστηση ,αλλά και τα γυμνά τοπία, σε αυτή την επαρχία, στη στέγη του κόσμου, με τη λιγοστή βλάστηση, λόγω των θυελλωδών ανέμων και τις λιγοστές βροχές, με το βαρύ χειμώνα και τα πολλά χιόνια, ώστε να υπάρχουν εδώ οι πηγές των μεγάλων ποταμών, όπως του Γιανκτσέ ,του Κίτρινου, του Λάντσανγκ και πληθώρας χειμμάρων. Εδώ ευρίσκεται η λίμνη Τσινχάι 720 χιλ. τετραγ. χιλιόμ., αλμυρή και ενδορροίκή , η μεγαλύτερη λίμνη της Κίνας. Ευρίσκεται στη λεκάνη του θιβετιανού υψιπέδου 3.200 μ. πάνω από τη θάλασσα ,Ονομαζόμενη πράσινη θάλασσα στα κινεζικά, μπλέ λίμνη(κόκο νορ)στα μογγολικά και μπλε πράσινη στα θιβετιανά .Δέχεται τα νερά 23 ποταμών και φιλοξενεί ενδημικά είδη ψαριών .Η περιοχή λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει πλούσια βιοποικιλότητα και λειτουργεί σαν φυσικό θησαυροφυλάκιο για την πανίδα και χλωρίδα, καθώς και για τις υδάτινες πηγές .

Εδώ βρίσκονται τα εξωτικά βουνά Kunlun,που συμβολίζουν την ευλογημένη γη, που βρισκόταν το παραμυθένιο παλάτι της Μητέρας Βασίλισσας ,που είχε σχέση με την Δύση, αφού η περιοχή υπήρξε εμπορικός και πολιτιστικός κόμβος ανταλλαγών στο Δρόμο του Μεταξιού. Σε αυτή την περιοχή, που αντικατόπτριζε την επικοινωνία Δύσης και Ανατολής ,μέσα από ένα ψηφιδωτό πολιτισμών, όπου οι εθνότητες της συνεργάζονται μέχρι και σήμερα άψογα και έτσι προοδεύουν σε όλους τους τομείς. Ελπίζουμε η τουριστική ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών να βοηθήσει στην επικοινωνία και γνωριμία των πολιτισμών, πράγμα που πετυχαίνουμε με την πραγματοποίηση των εκθέσεων ,που εμείς ευχόμαστε καλή συνέχεια