Κινέζικη Βραδιά 11-2018

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2022 ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ 36ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Της Αντωνίας   Τρουμπούκη

   Μοναδική ήταν η παρουσίαση του μουσικοχορευτικού προγράμματος, στο οποίο η χάρη και τρυφερότητα της ανατολίτικης παράδοσης, έχοντας κάποιες φορές στοιχεία δυτικής μουσικής, διαδεχόταν τον ορμητικό δυναμισμό των πολεμικών τεχνών, με τις ιαχές σημαιοφόρων, που είχαν άγια υποχρέωση να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια του κράτους   και τις ηθικές αξίες του, καθώς και την αόρατη και ισχυρή εσωτερική ενέργεια του Τάϊ Τσι .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, σε καταστόλιστη αίθουσα με εντυπωσιακά δρώμενα , που αφορούσαν στοιχεία ανθρώπινης απασχόλησης όπως, την κατασκευή χαρταετών ,θεατρικής μάσκας ,την χαρτοκοπτική ,το κέντημα κ.ά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου. Η άθληση χιλιάδων ανθρώπων στο χιόνι αναδεικνύει το πάθος τους για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες .

Η πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα κα. Zang Qiyue στην ομιλία της αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων, που είναι τα ανθρώπινα ιδεώδη. «Βαδίζουμε είπε, στα χνάρια του Αθηναίου δρομέα Φειδιππίδη (530 π.χ.),προς τιμή του οποίου καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος Δρόμος, που σήμερα στην Κίνα αποτελεί άθλημα με παλλαϊκό χαρακτήρα   Σε αυτό μετέχουν 23 πόλεις, που διοργανώνουν αγώνες για 5 εκατομμύρια άτομα.

Το γεγονός του Μαραθωνίου παραλληλίζεται και με την σύγχρονη οικονομική σκέψη: Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος ,η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για πνεύμα ενότητας και συσπείρωσης δυνάμεων στις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού ,για μεγαλύτερη προκοπή και ευημερία των λαών. Απόψε ,είπε, θα δούμε πως, παραδοσιακά όργανα και χοροί θα σκορπίσουν το πραγματικό φως ,όπως συνταιριάζει ο αθλητισμός με την τέχνη». Στη συνέχεια μίλησε ο κ .Σ. Αγγελούδης Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και ο κ. Μ. Ασημακόπουλος Γ .Γ. του 36ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Δρόμου της Αθήνας ,οι οποίοι μίλησαν για την παγκόσμια επιτυχία της πραγματοποίησης του αθλήματος ,για το οποίο θα βοηθήσουν πολλοί από όσους παρευρίσκονται, όπως ο προέδρος του Συνδέσμου Ελλάδος Κίνας κ .Α. Ποταμιάνος κ.ά. Ο κ. Σουϊ Τάο Αναπληρωτής Γ.Γ. της Ενωσης Αθλητών Κίνας αναφέρθηκε στην μαζικότητα και την δημοφιλία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στην Κίνα.

Η δημιουργία της Ολυμπιακής Πόλης του Πεκίνου μετά το 2008 οδήγησε στην συνεχή παρουσία του Ολυμπιακού Πνεύματος, μέσω της θεσμοθέτησης ιδρύσεως φορέων, που είχαν ως σκοπό την διοργάνωση πολυάριθμων εκδηλώσεων στις πόλεις και τα σχολεία όπως, φεστιβάλ, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις .Καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας, όπως αυτή με τίτλο «το πάθος δεν σταματά ποτέ», που διοργανώθηκε στο Πεκίνο και ταξίδεψε στη Σαγκάη, Chengdu,Zhangjiakou κ.ά. πόλεις της Κίνας όπως και στο Εξωτερικό, από την Βαρκελώνη ως την Σεούλ. Φωτογραφικά άλμπουμ με τίτλο «Ολυμπιακή Πόλη για πάντα» και σχετικά στοιχεία με τις πόλεις των Χειμερινών Ο.Α. διανεμήθηκαν σε μουσεία.

Από μέρους του Συνδέσμου Ελλάδος Κίνας ευχαριστούμε για την πρόσκληση, συγχαίρουμε για την διοργάνωση της εκδήλωσης και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο αξιόλογο έργο της πραγματοποίησης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου ,καθώς και των Μαραθωνίων Δρόμων.                                                                                                                              Στην μνήμη μας θα μείνουν αξέχαστες οι υπέροχες χορευτικές φιγούρες, τα μελωδικά μουσικά όργανα, όλα σαν ενιαίο σύνολο σε ζωγραφικό πίνακα, με το έντεχνα προβαλλόμενο πίσω τους φωτογραφικό πλαίσιο, να αποδίδουν ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Πρόγραμμα Βραδιάς