ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 69ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ Λ.Δ. ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

 

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 69ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
(1949-2018)

 

Της Αντωνίας Τρουμπούκη                        

Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, στην ολόφωτη , ανθοστόλιστη αίθουσα υποδοχής της Κινεζικής Πρεσβείας το βράδυ της 27ηςΣεπτεμβρίου 2018 ,όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια η νέα πρέσβειρα κα ZhangQiyue υποδέχθηκε τους καλεσμένους για την Εθνική γιορτή. Χορωδία μαθητών του Κινεζικού Σχολείου Αθηνών έψαλαν τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Κίνας χαρίζοντας μας μία πολλή όμορφη εικόνα.

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ .Γ .Κατρούγκαλος, Καινοτομίας ο κ. Κ. Φωτάκης, υφυπουργοί Εξωτερικών ο κ.Μ. Μπόλαρης, Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελόνη και o Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τ. Κουράκης. Παρευρέθησαν επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος της COSCO κ. Τσέντσιου Φου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του πνευματικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και απλοί πολίτες.

Εντυπωσίασε ευχάριστα η νέα πρέσβειρα που άρχισε την ομιλία της στα ελληνικά λέγοντας: “Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο καλοί φίλοι, γι’ αυτό είναι τιμή και χαρά για μένα, που θα υπηρετήσω στην χώρα σας. Σήμερα οι σχέσεις των χωρών μας αναπτύσσονται γοργά και ελπίζω ότι θ’ αποτελέσουν ένα λαμπρό παράδειγμα φιλίας και συνεργασίας”.

“Ανατρέχοντας στην ιστορία’’, είπε, “θα δούμε ότι ο αρχαίος Δρόμος του Μεταξιού έφερνε κοντά την Κίνα και την Ελλάδα με τους δύο μεγάλους πολιτισμούς, πράγμα που συνεχίζουμε ν’ αναπτύσσουμε και σήμερα.’’

“Η Ελλάδα ως κομβικό σημείο, μπορεί ν’ αποτελέσει πύλη ζωτικής σημασίας, ώστε να επέλθει αμοιβαία επωφελής συνεργασία (winwin), μεταξύ των χωρών μας, παρά τις όποιες διαφορές μας, ώστε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, παρέχοντας θετική ενέργεια και σταθερότητα οικοδομώντας ένα ευοίωνο μέλλον για την ανθρωπότητα.”

Ανέφερε τρία σημαντικά γεγονότα , που σφραγίζουν αυτή την περίοδο την βαθύτερη συνεργασία των χωρών μας όπως είναι: Η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας , κατόπιν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη ‘Ένας Δρόμος”, που υπογράφηκε από τον κ .Γουάνγκ Γι και κ. Ν. Κοτζιά στην Κίνα και το τρίτο είναι η εξαίρετη έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο της Ακρόπολης , σημαντικών πολιτιστικών θησαυρών από την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ξένη χώρα. (Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι 14.02.2019).

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, στόχος της Κίνας είναι, ως το 2020 να μην ζουν Κινέζοι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ειδικά κάθε λεπτό να εξαλείφουμε την φτώχεια από 20 ανθρώπους και σ’ ένα μήνα ένα εκατομμύριο. Σημειώνουμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα είναι 50% του αντιστοίχου ελληνικού.                                                                                                                                                                                

Ο κινεζικός λαός αγωνίστηκε σκληρά και έλαβε παγκόσμια αναγνώριση για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη. Αποτελεί πρότυπο μίμησης και για άλλες χώρες , που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδειξη κινεζικών πολεμικών τεχνών όπως των ShaolinWuKung, από μαθητές του Αθλητικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων της Αθήνας. Η όμορφη βραδιά γοήτευσε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους μας.