ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Η ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΙΝΑΣ

Της Αντωνίας Τρουμπούκη

   Μείναμε πολύ εντυπωσιασμένοι όσοι επισκεφθήκαμε την έκθεση , είδαμε και μελετήσαμε τα εκθέματά της , τα οποία υπήρξαν η αφορμή για την ανάδειξη της εξαίρετης κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς και βοήθησαν στην περαιτέρω έρευνα και βαθύτερη γνωριμία με το πολιτισμό της.

Η έκθεση της Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης και Τεχνολογίες του ΜΕΤΚ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας και την αιγίδα της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα και η διάρκειά της είναι από 23 Σεπτεμβρίου 2017 έως 15 Ιουλίου 2018.

Την ίδια χρονική περίοδο λειτουργεί στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πεκίνο η έκθεση «EΥΡΗΚΑ», «Επιστήμη, Τέχνη, και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων», με την υποστήριξη της Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Εμείς οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους πρωτεργάτες αυτής της εκδήλωσης, όπως το ζεύγος Παύλου και Μπελίντας Φυρού, την διευθύντρια κα. Ελένη Νομικού, τον Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα κ. ZouXhiaoLi, τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πεκίνου κ. YinHaoκαι όλους τους άξιους συνεργάτες τους, που κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία να φέρουν εις πέρας το αξιόλογο έργο τους, μετατρέποντας τον χώρο του Μουσείου σε ανοιχτό εργαστήριο συνεχούς ενημέρωσης για τον πολυδιάστατο κινεζικό πολιτισμό. Αναμένουμε με χαρά να επαναληφθεί το ίδιο για την αντίστοιχη έκθεση του ελληνικού πολιτισμού τον επόμενο χρόνο.

Στην φετινή έκθεση της Αρχαίας Κινεζικής Επιστήμης παρουσιάζονται 90 εντυπωσιακά ομοιώματα εφευρέσεων, που αφορούν όλα τα πεδία των επιστημών και τεχνολογίας όπως μαθηματικά, φυσική, αστρονομία , ναυτιλία, αγροτική οικονομία κ.ά.

Χωρίζονται σε 4 θεματικές ενότητες όπως:

Αστρονομία και μέτρηση του χρόνου, χαρτογράφηση, σεισμογράφος.

Ναυσιπλοϊα, ναυτική πυξίδα, οδόμετρα, μέσα μεταφοράς κ.ά.

-Εξέλιξη μέσων κινεζικής γραφής, εφεύρεση χαρτιού, δημιουργία χαρτονομισμάτων, τυπογραφίας κ. ά.

-Υφαντουργία, επεξεργασία μεταξιού, μέσα αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν διαδραστικά προγράμματα προβολής και εκπαιδευτικής απασχόλησης για παιδιά και ειδικά σχεδιασμένης δραστηριότητας για τους ενήλικες επισκέπτες, που αφορούσαν στην επίδειξη κατασκευής χαρτιού σε εγκαταστάσεις με ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην αυλή του μουσείου, επίδειξη της χαρακτικής τέχνης, των μεθόδων τυπώματος, του τρόπου ύφανσης, κ.ά.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΣΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΑΛΛΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ-ΝΑΥΤΙΛΙΑ