ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ QINGHUA (ΙΩΑΝΝΑΣ) LIN

QINGHUA LIN: Τριαντάφυλλα

QINGHUA LIN: Τριαντάφυλλα

«Η ΚΙΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

 Πολιτιστικό γεγονός ευρύτερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος για όσους την επισκέφθησαν και απόλαυσαν τις αιθέριες εικαστικές δημιουργίες.

      Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 16/5/15 στην καλαίσθητη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Grecotel-Pallas”, στην οδό Αθηνάς. Παρευρέθη πλήθος κόσμου καθώς και πολλοί επίσημοι. Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι 3 Ιουλίου και οι ώρες επίσκεψης 8:00 πμ – 10:00 μμ. Η επιτυχία της παρουσίασης αποτελεί τιμητικό επίτευγμα των φορέων, που την διοργάνωσαν και εκπροσωπήθηκαν από την κα Ελένη Βελονά, από μέρους του κέντρου «Τέχνη στην Καρδιά της Αθήνας» των Grecotel και την EleyYuan, εκπροσώπου του «Κινεζικού Κέντρου Συνάντησης Πολιτισμών».

      Η Ιωάννα (Qinghua) Λιν, γεννημένη στην Κίνα το 1982, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαθημία Καλών Τεχνών της Quangzhou. Συνέχισε την καριέρα της εκεί διδάσκοντας τεχνικές ζωγραφικής, εικονογράφηση και σχεδιασμό κινουμένων σχεδίων.

      Με την shuimo τεχνική της με μαύρο μελάνι ζωγραφίζει μινιμαλιστικά παραδοσιακά κινέζικα μοτίβα με πορτραίτα γυναικών, σκηνές από το περιβάλλον με πουλιά, λουλούδια και ανθρώπους. Η έλλειψη βάθους, γνωστή ως «κενή ζωγραφική» , κερδίζει τονίζοντας τη σημασία του θέματος και υμνώντας τη ζωή και τη φύση.

      Στην δική μας χώρα η καλλιτέχνης αφουγκράζεται και μορφοποιεί μια πολύμορφη ιστόρηση του γύρω μας κόσμου, ο οποίος ως αίτιο ευαισθητοποίησης λειτουργεί, μέσα από την εσωτερική παρόρμηση και τον άμεσο αυθορμητισμό της, ως πηγή έμπνευσης.

     «Η Ελλάδα αποτελεί για μένα σταθερή πηγή έμπνευσης, ιδιαίτερα τα ηλιοβασιλέματά της, όταν ο ήλιος χάνεται στις μαγικές θάλασσές της» μας είπε ενθουσιασμένη.

      Στις μικρού μεγέθους ακουαρέλλες της χαίρεται να ξεδιπλώνει το ταλέντο της, αποτυπώνοντας με αφηγηματικό τρόπο περιζήτητους τόπους της ελληνικής ζωής.

     Στο έργο της αποτυπώνονται ιδιαίτερα συγκινησιακές καταστάσεις, με χαρακτηριστικές πινελιές, χωρίς εξωπραγματικές ερμηνείες, υπογραμμίζοντας τον πνευματικό χαρακτήρα της κινεζικής ζωγραφικής. Η έλλειψη του βάθους, της προοπτικής αντισταθμίζεται από την τρυφερή απεικόνιση των μορφών.

 «Η σινική μελάνη, υλικό που χρησιμοποιούσαν οι λόγιοι και οι πνευματικοί άνθρωποι, όταν έρχεται σε επαφή με το χαρτί δημιουργεί αιθέριες υπάρξεις, που έχουν μετουσιωθεί από πριν στο χώρο του μυαλού μας. Για να αποτυπωθούν χρειάζεται εμπειρία και καλομελετημένο σχέδιο», μας είπε στην ομιλία της η καλλιτέχνης.

 Τα έργα της έκθεσης λειτούργησαν ως αντικατοπτρισμός της κινεζικής παράδοσης μέσα από τον εσωτερικό κόσμο της δημιουργού, μεταφέροντάς την στον δικό μας τόπο και χρόνο και δόνησαν ευχάριστα τις ψυχές όλων μας, που την επισκεφθήκαμε

.Ο θεατής βίωσε την απόλυτη χαρά και γαλήνη περιδιαβαίνοντας τα έργα της, που αντανακλούσαν μέσα στην ειλικρινή, χαρούμενη και φωτεινή ματιά της το σμίξιμο δύο πολιτισμών, κόσμων και παραδόσεων.

 Εμείς συγχαίρουμε και ευχαριστούμε θερμά την καλλιτέχνιδα και τους διοργανωτές και ευχόμαστε καλή συνέχιση στο έργο τους.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗ