ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ κ.ZOU XIAOLI

ΔΩΡΕΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

                                                                                                   Της Αντωνίας Τρουμπούκη

Στην κινεζική πρεσβεία πολυπληθείς ήταν οι προσκεκλημένοι, κυρίως του χώρου του πολιτισμού και της πολιτικής υπουργοί και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ,που παρευρέθηκαν στις 22 Μαϊου 2018, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον αποχωρήσαντα πρέσβη, ο οποίος στην ομιλία του εξέθεσε τα σπουδαιότερα σημεία του σημαντικού του έργου, ανήγγειλε την δωρεά θεατρικών κοστουμιών στο ΠΙΟΠ και εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη, που τρέφει για την χώρα μας. Αξίζει ν ’αναφέρουμε αποσπάσματα της ομιλίας του:

   Υπογράμμισε ότι «ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός πολιτισμός κουβαλά μέσα του το πολιτισμικό DNA της Αρχαίας Ελλάδος ,η οποία σήμερα εφαρμόζει και προάγει τις αξίες του ανοιχτού πνεύματος, της διαφοροποίησης και της ειρηνικής συνύπαρξης». Διαχρονικά είπε, «η Ελλάδα προάγει τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.»

   Όσον αφορά τις προσωπικές του εμπειρίες , στην χώρα μας, είπε ,’’ ότι έλαβαν σάρκα και οστά όσα είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια ,ανακαλύπτοντας μια Ελλάδα ζωντανή ,δυναμική και λαμπερή ,χώρα ενός αρχαίου πολιτισμού, που παραμένει εξαίσιος μετά από χιλιάδες χρόνια.

Ως λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, είπε «περπάτησα στους ιστορικούς τόπους, της Μήλου, της Σαμοθράκης , άκουσα το καρδιοχτύπι της Αφροδίτης, από το μακρινό Λούβρο. Περιπλανήθηκα στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου , που είναι αρχαιότερος και πιο εντυπωσιακός από την Πομπηία της Ιταλίας».

Η ομιλία δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στους παρευρισκομένους , Ήταν μια εντυπωσιακή βραδιά, που θα μείνει στη μνήμη μας.

   Η παρουσία του Συνδέσμου Ελλάδος Κίνας ήταν σημαντική, αφού στιγμιότυπα των δραστηριοτήτων του υπήρχαν στη μικρή φωτογραφική έκθεση, στην αυλή της πρεσβείας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε το προεδρείο του Συνδέσμου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλά απλά μέλη. Όλοι ,αφού ευχαριστήσαμε τον πρέσβη και την σύζυγό του, ανταλλάξαμε αναμνηστικά δώρα και ευχηθήκαμε καλή συνέχεια στο έργο του. Θα είναι πάντα στην σκέψη μας, με τις καλύτερες εντυπώσεις.