ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΖΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

της Αντωνίας Τρουμπούκη

  Ευχάριστη έκπληξη ήταν για όσους παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης του Φώτη Καζάζη, που πραγματοποιήθηκε από 10- 16 Μαίου 2018,στο ν Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Ν. Σμύρνης, στην καρδιά της πόλης ,την πλατεία της, όπου συνέρρευσαν 100δες επισκέπτες . Σ΄ ένα ευχάριστο κλίμα, λόγω της μακροχρόνιας συναισθηματικής σχέσης των πολιτών με τον καλλιτέχνη και ήταν πραγματικά, σαν σε μια οικογενειακή γιορτή, αφού και η Κίνα ,η μακρινή χώρα ξυπνά αναμνήσεις, από την αλησμόνητη Σμύρνη της Μ. Ασίας, όπου συνέρρεαν οι καμήλες από το παρακλάδι του Δρόμου του Μεταξιού, όπως εμείς οι νεώτεροι γνωρίσαμε από τις αφηγήσεις και τις κάρτες εκείνης της εποχής.

  Στην παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Καζάζης με φανερά, έκδηλη την αγάπη του για την Κίνα ,μας αφηγήθηκε για τα ταξίδια του στη χώρα, που είχαν σκοπό την καλλιτεχνική αποτύπωση ,τόσο των όμορφων φυσικών τοπίων, όσο και της ανθρώπινης παρουσίας ,πράγμα που τόσο γρήγορα αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου.

  Στην έκθεση της ασπρόμαυρης φωτογράφισης υπήρχαν σκηνές του 2001,από την πόλη του Πεκίνου και των περιχώρων .Μιας χρονολογίας από όπου αχνά πρόβαλλε το εκρηκτικό μέλλον της Κίνας ,με τον πύργο της ΚΟΣΚΟ στο βάθος, την παραδοσιακή συνοικία της Πουίτόνγκ ,να υπάρχει ολόκληρη ,από όπου και οι περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης και τόσα άλλα ,που μας εντυπωσίασαν.

  Η Αντιδήμαρχος της Ν. Σμύρνης κα. Δεληγιάννη μίλησε για το πλούσιο έργο του καλλιτέχνη, με τα 20 φωτογραφικά λευκώματα, την ποιότητα της εργασίας του ,τον ανθρωποκεντρισμό της έκφρασης, την μακροχρόνια πείρα, και το ότι πάντα καταφέρνει να μας εκπλήσσει.

   Στην συνέχεια τόνισε την συμβολή αυτών των εκδηλώσεων στην πνευματική αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του δήμου.

   Για την απεραντοσύνη της Κίνας και την αισθητική αρτιότητα της εργασιας του Φ .Καζάζη μίλησε ο φωτογράφος κ. ΜενέλαοςΜελετζής .Ευχήθηκε μέρος του πλούσιου έργου του να παραχωρηθεί στην Πολιτιστική Λέσχη των Ιμβρίων, όπου οι δύο καλλιτέχνες παραδίδουν μαθήματα φωτογραφικής τέχνης.

   Η εκδήλωση της έκθεσης, ήταν για μας ένα ταξίδι ψυχής ,που μας έδωσε αναζωογονητική δύναμη. Τέτοιες κινήσεις μας διευκολύνουν να γνωρίσουμε και να φέρουμε κοντά μακρινούς πολιτισμούς. Περιμένουμε και τις νέες παρουσιάσεις του υπολοίπου φωτογραφικού του έργου για την Κίνα.

   Από μέρους του Συνδέσμου Ελλάδος Κίνας συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τον καλλιτέχνη και του ευχόμαστε καλή συνέχεια ,για να μας χαρίζει νέες εκπλήξεις.